Krijgsmachtdeel informatie

KONINKLIJKE LANDMACHT

Meer dan werk alleen


Over Veteranentenue

Veteraan Roy Schuurmans, (van Stichting Veteraan en thuisfront, heeft het initiatief genomen om een hedendaags Veteranenpak te vinden voor alle veteranen. Een Veteranenpak dat met trots kan worden gedragen door zowel actief als niet-actief dienende, jonge en oudere veteranen.

In samenwerking met Rick Moorman, (van de firma Rick Moorman | House of Men bedenker van dit concept), is het Veteranenpak “Erkenning door herkenning” ontstaan. Dit pak is op een dusdanige wijze ontworpen dat de veteraan zijn/haar verhaal kan doen.

Met tussenkomst van veteraan Soraya van Weereld, (oprichter van World of Veterans) heeft het Veteranenpak een platform gekregen bij het Veteranen Platform en alle krijgsmachtdelen. De Koninklijke Luchtmacht heeft als eerste krijgsmachtdeel welke dit pak als ceremonieel tenue omarmd.

veteranentenue_over_veteranentenue_veteranenpak_world_of_veterans_JustN©
veteranentenue-over-veteranentenue_rick_moorman_veteranenpak_world-of-veterans
veteranentenue_over-veteranentenue_soraya-van-weereld-veteranenpak-world-of-veterans

Erkenning door herkenning

Net als de andere krijgsmachtdelen, heeft de Koninklijke Landmacht dit Veteranentenue (maatpak) als opvolger aangewezen voor het traditionele Veteranentenue (blauwe colbert en grijze broek).

Het Veteranentenue bestaat een Veteranenpak met daarbij het Veteranenpakket.
Het Veteranenpak bestaat uit een donkerblauw colbert/blazer met een donkerblauwe broek. Voor de vrouwelijke veteraan is een donkerblauwe rok (in plaats van een broek) mogelijk.

Aan de onderkant van de kraag mag je jouw missie of lijfspreuk laten borduren.
De binnenvoering mag je zelf uitkiezen. Hier komt een speciaal veteranen-etiket.
Alle letters en stiksels/accenten (zoals o.a. de twee knoopsgaten) zijn in oranje, onze nationale kleur.

Het Veteranentenue is aan de buitenzijde te herkennen aan de knoopsgaten van de mouwen. Aan beiden zijdes is 1 knoopsgat geaccentueerd door de nationale kleur van Nederland. Ook is dit knoopsgat niet gesloten. Dit accent geeft herkenning en vervolgens erkenning.


Waardering

Waardering vanuit de Koninklijke Landmacht

Als derde krijgsmachtdeel heeft de Koninklijke Landmacht (CLAS) dit Veteranentenue (maatpak), als derde krijgsmachtdeel, omarmd. Dit Veteranentenue is hét ceremonieel tenue voor gelegenheden en activiteiten voor landmacht-veteranen. De waardering bestaat uit het grotendeels vergoeden van het Veteranenpak én een aanvullend CLAS/KL-Veteranenpakket te geven aan de post-actieve veteraan.

world_fo_veterans_veteranentenue-krijgsmacht-info-waardering-landmacht-defensie.nl©

Declaratie CLAS/KL Veteranentenue

Wie mag/kan declareren?

1. Was jouw eerste uitzending met de CLAS/KL als Landmacht militair? Declareer dan jouw Veteranenpak bij de Landmacht.
2. Ben je postactief veteraan van de Landmacht, reservist en/of burgermedewerker Defensie met een veteranenstatus? Dan kan je het Veteranenpak (grotendeels) declareren bij de CLAS en ontvang je aangevuld een CLAS/KL-Veteranenpakket.

Ben je actief dienend militair? Je kan dan het Veteranenpak op eigen kosten aanschaffen. N.B. Je ontvangt géén vergoeding en géén CLAS/KL-Veteranenpakket

Hoe en wat te declareren?
Als postactief Landmacht veteraan, kan je na aanschaf van jouw Veteranenpak -volgens de voorschriften van CLAS/KL- éénmalig € 300,- declareren. Declaratie van jouw Veteranentenue bij een ander krijgsmachtdeel (OPCO) is niet toegestaan (dit wordt beschouwd als fraude).

Heb je eerder een donkerblauwe Veteranenpak aangeschaft op eigen kosten? Dan kom je alsnog in aanmerking voor de vergoeding volgens de kamerbrief “Draagrecht uniformen veteranen van 20 juni 2019”.

Uiteindelijk zijn de kosten voor het Veteranentenue voor jou € 95,-.
Dit is inclusief het gratis CLAS/KL-Veteranenpakket (van Defensie/CLAS).

Waar kan je jouw declaratie indienen?
Tijdens het aanmeten bij de Firma Rick Moorman | House of Men, ontvang je een declaratieformulier. Het indienen van het declaratieformulier kan alléén via de post worden gedaan.

Het door jou ingevulde declaratieformulier (met de benodigde kopie-documenten) dien je op te sturen naar:

Sectie Veteranenzaken CLAS
Antwoordnummer 9960
3590 AA Utrecht

Heb je een vraag over de vergoeding? Mail je vraag naar: veteranenCLAS@mindef.nl


CLAS/KL-Veteranenpakket

Het is van belang dat elke veteraan met trots kan staan en volledig in een nieuw jasje wordt gestoken. Tijdens ceremonies is uniformiteit (nog steeds) van belang. Daarom verstrekt CLAS het aanvullend CLAS/KL-Veteranenpakket, welke bestaat uit:
1x Hoofddeksel
1x Wit Overhemd/Blouse met lange mouwen
1x Zwarte stropdas
1x Broekriem

Tijdens het opmeten van jouw Veteranenpak worden ook je maten voor het overhemd/blouse en hoofddeksel opgemeten en genoteerd door de medewerkers van de Firma Moorman. Deze gegevens worden doorgestuurd naar de Landmacht, Sectie Veteranenzaken. Het CLAS/KL-Veteranenpakket wordt door twee partijen geleverd.

Hoofddeksel: via KPU, Defensie. De verwachting van het uitleveren van het hoofddeksel zal uiterlijk half oktober a.s. zijn.

Overhemd/blouse, zwarte stropdas en broekriem: deze items worden aan je overgedragen wanneer je jouw Veteranentenue ophaalt. Dit wordt verzorgd door de firma Rick Moorman.
Worden deze items op dat moment niet aan je meegegeven? Dan worden deze later per post naar je toegestuurd.

Na het uitleveren van je overhemd/blouse, zwarte riem en zwarte stropdas, dienen vragen over het CLAS/KL-Veteranenpakket aan CLAS, Sectie Veteranenzaken zelf te worden gesteld. Wil je in de toekomst artikelen aanvragen of vervangen? Neem dan s.v.p. rechtstreeks contact met hen op,


Aanschaffen Veteranentenue

Het aanschaffen van jouw Veteranentenue begint hier door de aanvraag in te dienen. Het aanvragen van het Veteranentenue gebeurt in 2 stappen.

Klik op de button, onder deze tekst, naar aanvraag Veteranentenue.

Stap 1. Valideren op status veteraan. Via een geautomatiseerde connectie met de database van het Nederlands Veteraneninstituut, krijgen wij door of het registratienummer (in combinatie met je postcode) geregistreerd staat als veteraan (of niet). Verder krijgen wij niets door vanuit het NLVi.

Stap 2. Na controle op de status veteraan, kom je op een tussenpagina uit om vervolgens het aanmeldformulier aan te klikken. Daarna kom je op de pagina waar je jouw gegevens in dient te vullen. Hier vermeld je alle gevraagde gegevens en dien je de aanvraag in.

(Het betreft in dit geval niet het bekende V.R.A., je hoeft het formulier niet in 3-voud in te dienen 😉 ).

Je opgegeven krijgsmachtdeel Landmacht wordt handmatig gecontroleerd door het Veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut. Dit is nodig, zodat je bij de CLAS kan declareren. Hierdoor weten ze bij Sectie Veteranenzaken dat alles is gecontroleerd en uitbetaald mag worden.
Is alles goedgekeurd? Dan worden je gegevens naar de Sectie Veteranen en Postactieven van de CLAS gestuurd én naar Rick Moorman | House of Men. Jij ontvangt een bevestigingsbericht vanuit Veteranentenue, zodat ook jij weet dat je aanvraag is goedgekeurd.


Afspraak om jouw Veteranentenue op te meten en te ontvangen

Het team van Rick Moorman zorgt voor het vervolg van de aanschaf, inclusief de betaling. Zij nemen contact met je op door middel van een mail. Via de link in deze mail kom je op de afspraakpagina van de firma. Hier kan je een opmeetafspraak inplannen. Dit opmeetmoment kan in de winkel óf op de speciaal georganiseerde opmeetdagen (middag/avond) in het land.

Tijdens de afspraak wordt het Veteranenpak aangemeten en worden de persoonlijke items uitgekozen; jouw persoonlijke tekst (voor onder de kraag), je binnenvoering en tekst. Ook worden de maten voor CLAS-Veteranenpakket opgemeten en doorgestuurd naar de Landmacht.

De verwachting is dat na 6 weken het team contact opneemt om een afspraak te maken wanneer het pak opgehaald kan worden. Dit kan in de winkel of op de locatie waar je jouw Veteranentenue hebt opgemeten. Zij zullen je dan ook het deel van CLAS/KL-Veteranenpakket meegeven.

world-of-veterans-worldofveterans-veteranentenue-veteraan-landmacht-defensie-veteranen-veteranenpak-rok-4-5-mei-WorldofVeterans©
world-of-veterans-veteranentenue-aanmeten-binnenvoering-rick-moorman-veteranenpak-afpraak-winkel-WoV©
world-of-veterans-veteranentenue-aanmeten-veteraan-rob-rick-moorman-defensie-veteranen-veteranenpak-WoV©

Meer dan alleen een Veteranentenue

Het mooie van dit Veteranenpak, is dat het op meerdere gelegenheden gedragen kan worden; een bespreking of informeel feestje kan, bijvoorbeeld, prima in een spijkerbroek met het veteranencolbert. Het volledige pak kan, ook bij andere formele gelegenheden (bijvoorbeeld als trouwpak) worden gedragen. Het VT is jouw persoonlijke eigendom. Het mag/kan gedragen worden door jou op eerdergenoemde gelegenheden; voor de draagwijze zijn geen regels gesteld.


Draagwijze bij officiële ceremonies

Draagwijze van het Veteranentenue Koninklijke Landmacht.


Als je namens de Koninklijke Landmacht aan ondergenoemde ceremonies deelneemt, dan draag je jouw VT zoals hieronder beschreven staat:
Het verstrekte CLAS/KL-Veteranenpakket, dat je bij/onder dit tenue dient te dragen.
• CLAS verstrekte nieuwe baret/kwartiermuts
• CLAS verstrekte zwarte stropdas of stropdas van jouw reünieverband
• CLAS verstrekte zwarte riem
• CLAS verstrekte witte overhemd/blouse
Onderscheidingen (zoals vastgesteld door de Minister van Defensie, zie Handboek Onderscheidingen) opgemaakt in groot model.
Het draaginsigne Veteraan
Zwarte schoenen (zonder opvallende stiksels), zelf aan te schaffen
Zwarte sokken, zelf aan te schaffen
Overige badges en andere speldjes zijn nadrukkelijk niet toegestaan.

Koorden, vaardigheids- en herinneringsemblemen:
Zoals vastgesteld door de Minister van Defensie, zie tenuevoorschrift

Gaten en/of niet verwijderbare toevoegingen aan het VT zijn niet toegestaan.
In voorkomend geval bepaalt de ceremoniecommandant de draagwijze

CLAS stelt eisen aan de draagwijze van het Veteranentenue, indien je als CLAS/KL-veteraan deelneemt aan officiële georganiseerde evenementen, zoals bijvoorbeeld:

Erecouloir Dodenherdenking 4 mei Amsterdam (organisatie bepaalt het tenue);
Officiële 4 mei herdenkingen elders in het land;
5 mei Wageningen (actieve deelname: defilé of historisch voertuig)
Nederlandse Veteranendag Den Haag; defilé (detachement bepaalt het tenue);

Binnenhof/Ridderzaal of tribune Nederlandse Veteranendag te Den Haag;
Indië-herdenking 15 augustus te Den Haag;
Officiële herdenkingen te Bronbeek;
Indië-herdenking Roermond;
Erecouloir Prinsjesdag Den Haag.


Contact

world-of-veterans-worldofveterans-veteranentenue-krijgsmacht-koninklijke-landmacht-info-contact-HansvanderLouw©

Wil je meer informatie en/of heb je vragen? Neem dan -per mail- contact met ons op:

Sectie Veteranen en Postactieven: veteranenCLAS@mindef.nl
Declaratie voortgang/uitbetaling, CLAS/ KL-Veteranenpakket, vervanging of vernieuwen van aanvullend pakket. Declaratie met benodigde kopie documenten, kan je (alléén per post) opsturen naar: Sectie Veteranenzaken CLAS, Antwoordnummer 9960, 3590 AA Utrecht

Firma Rick Moorman: info@rickmoorman.nl
Voor afspraken aanmeten en/of ophalen, verzetten, betaling.

Veteranentenue.nl: veteranentenue@worldofveterans.com
Aanvragen, status controle, informatie.

Op deze site vind je alle informatie die, voor zover bekend, mag worden gepubliceerd. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust. Daar waar ik kan, beantwoord ik je vraag. Zo nodig verwijs ik je door. Binnenkort lanceren we een ‘meest gestelde vragen’-pagina met meer specifieke informatie.

World-of-Veterans-Veteranentenue_Informatiequote

Soraya van Weereld
SFOR Deliberate Guard | SFOR Deliberate Forge | KFOR Allied Force
W: Veteranentenue.nl
E: veteranentenue@worldofveterans.com

Knop up
nl_NLDutch
eskişehir escort bayan - escort - escort mersin - izmir bayan escort - bursa escort