Krijgsmachtdeel informatie

KONINKLIJKE LUCHTMACHT

Eén team, één taak

veteranentenue-worldofveterans-krijgsmacht-waardering-koninklijke-luchtmacht-defensie.nl©

Over Veteranentenue

Veteraan Roy Schuurmans, (van Stichting Veteraan en thuisfront, heeft het initiatief genomen om een hedendaags Veteranenpak te vinden voor alle veteranen. Een Veteranenpak dat met trots kan worden gedragen door zowel actief als niet-actief dienende, jonge en oudere veteranen.

In samenwerking met Rick Moorman, (van de firma Rick Moorman | House of Men bedenker van dit concept), is het Veteranenpak “Erkenning door herkenning” ontstaan. Dit pak is op een dusdanige wijze ontworpen dat de veteraan zijn/haar verhaal kan doen.

Met tussenkomst van veteraan Soraya van Weereld, (oprichter van World of Veterans) heeft het Veteranenpak een platform gekregen bij het Veteranen Platform en alle krijgsmachtdelen. De Koninklijke Luchtmacht heeft als eerste krijgsmachtdeel welke dit pak als ceremonieel tenue omarmd.

veteranentenue_over_veteranentenue_veteranenpak_world_of_veterans_JustN©
veteranentenue-over-veteranentenue_rick_moorman_veteranenpak_world-of-veterans
veteranentenue_over-veteranentenue_soraya-van-weereld-veteranenpak-world-of-veterans

Erkenning door herkenning

Net als de andere krijgsmachtdelen, heeft de Koninklijke Luchtmacht dit Veteranentenue (maatpak) als opvolger aangewezen voor het traditionele Veteranentenue (blauwe colbert en grijze broek).

Het Veteranentenue bestaat een Veteranenpak met daarbij het Veteranenpakket.
Het Veteranenpak bestaat uit een donkerblauw colbert/blazer met een donkerblauwe broek. Voor de vrouwelijke veteraan is een donkerblauwe rok (in plaats van een broek) mogelijk.

Aan de onderkant van de kraag mag je jouw missie of lijfspreuk laten borduren.
De binnenvoering mag je zelf uitkiezen. Hier komt een speciaal veteranen-etiket.
Alle letters en stiksels/accenten (zoals o.a. de twee knoopsgaten) zijn in oranje, onze nationale kleur.

Het Veteranenpak is aan de buitenzijde te herkennen aan de knoopsgaten van de mouwen. Aan beiden zijdes is 1 knoopsgat geaccentueerd door de nationale kleur van Nederland. Ook is dit knoopsgat niet gesloten. Dit accent geeft herkenning en vervolgens erkenning.


Waardering

Waardering vanuit de Koninklijke Luchtmacht

Als eerste heeft de Koninklijke Luchtmacht (CLSK) dit Veteranentenue (maatpak), omarmd. Dit Veteranentenue is hét ceremonieel tenue voor gelegenheden en activiteiten voor Luchtmacht-veteranen. De waardering bestaat uit het grotendeels vergoeden van het Veteranenpak én een aanvullend CLSK/KLu-Veteranenpakket te geven aan de post-actieve veteraan.

veteranentenue-worldofveterans-krijgsmacht-embleem-info-koninklijke-luchtmacht-defensie.nl©

Declaratie CLSK Veteranentenue

Wie mag/kan declareren?

1. Was jouw eerste uitzending met de CLSK/KLu als Luchtmacht militair? Declareer dan jouw Veteranenpak bij de Luchtmacht.
2. Ben je postactief veteraan van de Luchtmacht, reservist en/of burgermedewerker Defensie met een veteranenstatus? Dan kan je het Veteranenpak (grotendeels) declareren bij de CLSK en ontvang je aangevuld een CLSK/KLu-Veteranenpakket.

Ben je actief dienend militair? Je kan dan het Veteranenpak op eigen kosten aanschaffen.
N.B. Je ontvangt géén vergoeding en géén CLSK-Veteranenpakket

Hoe en wat te declareren?
Als post-actief luchtmacht veteraan, kan je na aanschaf van jouw Veteranenpak -volgens de voorschriften van CLSK- éénmalig € 300,- declareren. Declaratie van jouw Veteranentenue bij een ander krijgsmachtdeel (OPCO) is niet toegestaan (dit wordt beschouwd als fraude).

Heb je eerder een donkerblauwe Veteranenpak aangeschaft op eigen kosten? Dan kom je alsnog in aanmerking voor de vergoeding volgens de kamerbrief “Draagrecht uniformen veteranen van 20 juni 2019”.

Uiteindelijk zijn de kosten voor het Veteranentenue voor jou € 95,-.
Dit is inclusief het gratis CLSK/KLu-Veteranenpakket (van Defensie/CLSK).

Waar kan je jouw declaratie indienen?
Na het aanmeten bij de Firma Rick Moorman | House of Men, ontvang je een declaratieformulier vanuit de afdeling CLSK Veteranen en Postactieven. Het indienen van het declaratieformulier kan alléén via de post worden gedaan.

Het door jou ingevulde declaratieformulier (met de benodigde kopie-documenten) dien je op te sturen naar-:

Koninklijke Luchtmacht.
Afdeling CLSK Veteranen en Postactieven
Antwoordnummer 12013
MPC92A
4800 VD Breda

Heb je een vraag over de declaratie? Mail je vraag naar: clsk.veteranen.postactieven@mindef.nl


CLSK/KLu-Veteranenpakket

Het is van belang dat elke veteraan met trots kan staan en volledig in een nieuw jasje wordt gestoken. Tijdens ceremonies is uniformiteit (nog steeds) van belang. Daarom verstrekt CLSK het aanvullend CLSK/KLu-Veteranenpakket, welke bestaat uit:
1x Luchtmacht cap (veldmuts)
1x Blauwe overhemd/blouse met lange mouwen
1x Regulier, donkerblauw stropdas
1x Broekriem, zwart

Tijdens het opmeten van jouw Veteranenpak worden ook je maten voor het overhemd/blouse en hoofddeksel opgemeten en genoteerd door de medewerkers van de Firma Moorman. Deze gegevens worden doorgestuurd naar de Luchtmacht, afdeling CLSK Veteranen en Postactieven. Het CLSK/KLu-Veteranenpakket wordt door twee partijen geleverd.

Hoofddeksel: via KPU, Defensie. Deze zal worden opgestuurd

Overhemd/blouse, zwarte stropdas en broekriem: deze items worden aan je overgedragen wanneer je jouw Veteranenpak ophaalt. Dit wordt verzorgd door de firma Rick Moorman.
Worden deze items op dat moment niet aan je meegegeven? Dan worden deze later per post naar je toegestuurd.

Na het uitleveren van je overhemd/blouse, riem en stropdas, dienen vragen over het CLSK/KLu-Veteranenpakket aan afdeling CLSK Veteranen en Postactieven zelf te worden gesteld. Wil je in de toekomst artikelen aan vragen of vervangen? Neem dan s.v.p. rechtstreeks contact met hen op.


Aanschaffen Veteranentenue

Het aanschaffen van jouw Veteranentenue begint hier door de aanvraag in te dienen. Het aanvragen van het Veteranentenue gebeurt in 2 stappen.

Klik op de button, onder deze tekst, naar aanvraag Veteranentenue.

Stap 1. Valideren op status veteraan. Via een geautomatiseerde connectie met de database van het Nederlands Veteraneninstituut, krijgen wij door of het registratienummer (in combinatie met je postcode) geregistreerd staat als veteraan (of niet). Verder krijgen wij niets door vanuit het NLVi.

Stap 2. Na controle op de status veteraan, kom je op een tussenpagina uit om vervolgens het aanmeldformulier aan te klikken. Daarna kom je op de pagina waar je jouw gegevens in dient te vullen. Hier vermeld je alle gevraagde gegevens en dien je de aanvraag in.

(Het betreft in dit geval niet het bekende V.R.A., je hoeft het formulier niet in 3-voud in te dienen 😉 ).

Je opgegeven krijgsmachtdeel Luchtmacht wordt handmatig gecontroleerd door het Veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut. Dit is nodig, zodat je bij de CLSK kan declareren. Hierdoor weten ze bij afdeling Veteranen en Postactieven dat alles is gecontroleerd en uitbetaald mag worden.
Is alles goedgekeurd? Dan worden je gegevens naar de afdeling Veteranen en Postactieven van de CLSK gestuurd én naar Rick Moorman | House of Men. Jij ontvangt een bevestigingsbericht vanuit Veteranentenue, zodat ook jij weet dat je aanvraag is goedgekeurd.


Afspraak om jouw Veteranentenue op te meten en te ontvangen

Het team van Rick Moorman zorgt voor het vervolg van de aanschaf, inclusief de betaling. Zij nemen contact met je op door middel van een mail. Via de link in deze mail kom je op de afspraakpagina van de firma. Hier kan je een opmeetafspraak inplannen. Dit opmeetmoment kan in de winkel óf op de speciaal georganiseerde opmeetdagen (middag/avond) in het land.

Tijdens de afspraak wordt het Veteranenpak aangemeten en worden de persoonlijke items uitgekozen; jouw persoonlijke tekst (voor onder de kraag), je binnenvoering en tekst. Ook worden de maten voor CLSK/KLu-Veteranenpakket opgemeten en doorgestuurd naar de Luchtmacht.

De verwachting is dat na 6 weken het team contact opneemt om een afspraak te maken wanneer het pak opgehaald kan worden. Dit kan in de winkel of op de locatie waar je jouw Veteranenpak hebt opgemeten. Zij zullen je dan ook het deel van CLSK/KLu-Veteranenpakket meegeven.

world-of-veterans-veteranentenue-afspraak-in-winkel-veteraan-soraya-defensie-veteranenpak-knoopsgat-JetBroers©
world-of-veterans-veteranentenue-aanmeten-binnenvoering-rick-moorman-veteranenpak-afpraak-winkel-WoV©
world-of-veterans-veteranentenue-aanmeten-veteraan-rob-rick-moorman-defensie-veteranen-veteranenpak-WoV©

Meer dan alleen een Veteranentenue

Het mooie van dit Veteranenpak, is dat het op meerdere gelegenheden gedragen kan worden; een bespreking of informeel feestje kan, bijvoorbeeld, prima in een spijkerbroek met het veteranencolbert. Het volledige pak kan, ook bij andere formele gelegenheden (bijvoorbeeld als  trouwpak) worden gedragen. Het VT is jouw persoonlijke eigendom. Het mag/kan gedragen worden door jou op eerdergenoemde gelegenheden; voor de draagwijze zijn geen regels gesteld.


Draagwijze bij officiële ceremonies

Draagwijze van het Veteranentenue Koninklijke Luchtmacht.

Als je namens de Koninklijke Luchtmacht aan ondergenoemde ceremonies deelneemt, dan draag je jouw VT zoals hieronder beschreven staat:
Het verstrekte CLSK/KLu-Veteranenpakket, dat je bij/onder dit tenue dient te dragen.
• CLSK/KLu verstrekte nieuwe Luchtmacht cap (veldmuts)
• CLSK/KLu verstrekte blauwe overhemd/blouse met lange mouwen
• CLSK/KLu verstrekte regulier, donkerblauw stropdas
• CLSK/KLu verstrekte broekriem, zwart
Onderscheidingen (zoals vastgesteld door de Minister van Defensie, zie Handboek Onderscheidingen) opgemaakt in groot model.
Het draaginsigne Veteraan, linker revers.
1x Nederlands brevet; indien van toepassing boven linker borstzak
1x buitenlands brevet; indien van toepassing op dezelfde hoogte als NLD’s brevet dan op rechter borst.
Zwarte schoenen (zonder opvallende stiksels), zelf aan te schaffen
Zwarte sokken, zelf aan te schaffen
Onder de rok draagt u zwarte schoenen model pump en een huidkleurige panty, zelf aan te schaffen
Het dragen van erekoorden, badges, afwijkende stropdassen en andere speldjes zijn nadrukkelijk niet toegestaan.

Gaten en/of niet verwijderbare toevoegingen aan het VT zijn niet toegestaan.
In voorkomend geval bepaalt de ceremoniecommandant de draagwijze


CLSK Activiteiten

Wil je zelf inzetten als vrijwilliger voor ceremoniële gelegenheden van de CLSK, dan kan je jezelf aanmelden via dit e-mailadres: clsk.veteranen.postactieven@mindef.nl
Ieder jaar wordt opnieuw een lijstje bekend gesteld waar men kan aangeven voor welke activiteit je uitgenodigd kan worden om deel te nemen.

CLSK stelt eisen aan de draagwijze van het Veteranentenue, indien je als Luchtmacht-veteraan deelneemt aan officiële georganiseerde evenementen, zoals:
Erecouloir Dodenherdenking 4 mei Amsterdam
Nationaal Defilé Nederlandse Veteranendag Den Haag
1 juli viering Soesterberg, verjaardag Koninklijke Luchtmacht
Erecouloir Prinsjesdag Den Haag

En nader door CLSK te bepalen ceremonies of activiteiten waarbij het Veteranentenue is voorgeschreven, zoals:
Erewacht;
Dodenwacht;
Beëdiging leerlingen KMA & KMSL;
Medal parade;
Kranslegging.


Contact
world-of-veterans-worldofveterans-veteranentenue-info-contact-herdenking-nederlands-indie-veteraan-veteranen-defenisie-koninklijke-luchtmacht-JetBroers©

Wil je meer informatie en/of heb je vragen? Neem dan -per mail- contact met ons op:

Afdeling CLSK Veteranen en Postactieven: clsk.veteranen.postactieven@mindef.nl
Declaratie voortgang/uitbetaling, CSLK/KLu-Veteranenpakket, vervanging of vernieuwen van aanvullend pakket. Declaratie met benodigde kopie documenten, kan je op 2 manieren opsturen:
per mail: clsk.veteranen.postactieven@mindef.nl
per post: Koninklijke Luchtmacht, Afdeling CLSK Veteranen en Postactieven, Antwoordnummer 12013, MPC92A, 4800 VD Breda

Firma Rick Moorman: info@rickmoorman.nl
Voor afspraken aanmeten en/of ophalen, verzetten, betaling.

Veteranentenue.nl: veteranentenue@worldofveterans.com
Aanvragen, status controle, informatie.

Op deze site vind je alle informatie die, voor zover bekend, mag worden gepubliceerd. Mocht je vragen hebben, mail mij gerust. Daar waar ik kan, beantwoord ik je vraag. Zo nodig verwijs ik je door. Binnenkort lanceren we een ‘meest gestelde vragen’-pagina met meer specifieke informatie.

World-of-Veterans-Veteranentenue_Informatiequote

Soraya van Weereld
SFOR Deliberate Guard | SFOR Deliberate Forge | KFOR Allied Force
W: Veteranentenue.nl
E: veteranentenue@worldofveterans.com

Knop up
nl_NLDutch
eskişehir escort bayan - escort - escort mersin - izmir bayan escort - bursa escort