Ceremonieel CLAS Veteranentenue

Erkenning door herkenning
De Koninklijke Landmacht (CLAS/ KL) heeft dit Veteranenpak omarmd en als opvolger heeft aangewezen voor het traditionele veteranentenue met blauwe colbert en grijze broek. Het Veteranentenue bestaat uit een donkerblauw colbert/ blazer met een donkerblauwe broek. Voor de vrouwelijke veteraan behoort een donkerblauwe rok in plaats van de broek ook tot de mogelijkheden. Vooralsnog zijn beide tenues toegestaan tijdens ceremoniële gelegenheden.

Aan de buitenzijde kun je het Veteranentenue herkennen aan de knoopsgaten van de mouwen. Aan elke zijde is 1 knoopsgat geaccentueerd door de nationale kleur van Nederland. Tevens is dit knoopsgat niet gesloten.

Aan de onderkant van de kraag mag de veteraan zijn/haar missie of lijfspreuk laten borduren. De binnenvoering mag ook zelf worden uitgekozen. Met een speciale veteranen etiket. Alle letters en stiksels/accenten zijn, zoals de twee knoopsgaten, in het oranje, onze nationale kleur.

Veteranenpak_Knoopsgat_oranje_worldofveterans.com-veteranentenue
Oranje accent bij knoopsgat, herkenning
Veteranenpak_kraag_missie_oranje_worldofveterans.com-veteranentenue
Onderkant kraag eigen missie
Veteranenpak_binnenvoering_naam_oranje_donker_blauw_worldofveterans.com-veteranentenue
Eigen gekozen binnenvoering met tekst

Ben je Landmacht postactief en veteraan of burgermedewerker met een veteranenstatus?
 

In dat geval kan je het CLAS Veteranentenue declareren en een aangevuld CLAS veteranen KPU pakket krijgen. Dit is alleen mogelijk als je de dienst hebt verlaten als militair!

De post-actieve landmacht veteraan kan na het aanschaffen van het veteranenpak volgens de voorschriften van CLAS in 1x eenmalig € 300,= declareren. Ben je al in bezit van een donkerblauwe Veteranenpak en op eigen kosten hebt aangeschaft, dan kom je alsnog in aanmerking voor de vergoeding volgens de kamerbrief “Draagrecht uniformen veteranen van 20 juni 2019”. Je verzoek voor vergoeding en vragen hierover mail dit naar: veteranenCLAS@mindef.nl
Tijdens het aanmeten bij de Firma Moorman krijg je daar het declaratieformulier. Het indienen van het declaratieformulier kan alleen via de post worden gedaan:

Declaratieformulier met kopie van gevraagde documenten opsturen naar :
Sectie Veteranenzaken CLAS
Antwoordnummer 9960
3509 AA Utrecht

CLAS veteraan pakket:
Tijdens het opmeten van jouw veteranenpak worden tevens je maten voor de overhemden en hoofddeksel opgemeten en doorgestuurd naar de afdeling CLAS Veteranenzaken en postactieven. Na de aanschaf zal deze afdeling binnen de landmacht je aanvraag en gegevens doorgeven bij het KPU bedrijf. Je bent dan geregistreerd als veteraan bij het KPU.
Vanaf dit moment loopt de aanvraag van het veteranenpakket bij het KPU bedrijf en kun je in de toekomst rechtstreeks contact opnemen om artikelen aan te vragen of te vervangen. Weet dat verwachte levertijd 6 weken kan zijn en in verschillende verzendingen verstuurd kan worden.

Het CLAS veteraan pakket bestaat uit:

1x Wit Overhemd/ blouse lange mouwen
1x Wit Overhemd/ blouse korte mouwen
1x Baret/ Veldmuts
1x Zwarte stropdas
1x Broekriem

Na uitlevering door het KPU bedrijf dienen de vragen over het CLAS veteraan pakket rechtstreeks aan het KPU te worden gesteld en kan je in de toekomst rechtstreeks contact opnemen om artikelen aan te vragen of te vervangen.

Het KPU-bedrijf is op werkdagen bereikbaar van 09:00 -12:00 & 13:00 -15:00 uur via 0800-2358400

Draagwijze van het Veteranentenue Koninklijke Landmacht

  1. Het verstrekte CLAS veteranenpakket, dat je bij/onder dit tenue dient te dragen.
  2. De nieuw verstrekte baret/ veldmuts.
  3. Onderscheidingen (zoals vastgesteld door de Minister van Defensie, zie Handboek Onderscheidingen) opgemaakt in groot model.
  4. Het draaginsigne Veteraan
  5. Zwarte schoenen (zonder opvallende stiksels), zelf aan te schaffen
  6. Zwarte sokken, zelf aan te schaffen

Overige badges en andere speldjes zijn nadrukkelijk niet toegestaan.

CLAS stelt echter eisen aan de draagwijze van het Veteranentenue, indien je als CLAS-veteraan deelneemt aan officiële georganiseerde evenementen zoals bijvoorbeeld :

  • Nationaal Defilé Nederlandse Veteranendag Den Haag
  • Erecouloir Dodenherdenking 4 mei Amsterdam
  • Erecouloir Prinsjesdag Den Haag
  • Indië-herdenking Roermond etc.

Meer dan alleen een veteranentenue

Het mooie van dit veteranentenue is dat het op meerdere gelegenheden gedragen kan worden. Een bespreking of informeel feestje kan bijvoorbeeld prima in het colbert met spijkerbroek. Het volledige pak bijvoorbeeld als trouwpak of andere formele gelegenheden.

Trouwpak, pak best-man, veteranenpak

Aanschaffen van veteranenpak
Door het invullen van onderstaand validatie status veteraan geef je toestemming om jouw gegevens te laten controleren bij het Nederlandse Veteraneninstituut. Moment dat je status Veteraan is goedgekeurd kom je op de aanvraag pagina uit waarop je klikt op Aanvraagformulier veteranenpak. Je wordt doorverwezen naar het aanmeldformulier. Hier vermeld je alle gevraagde gegevens en dien je de aanvraag in. Het indienen van je gegevens geef je meteen toestemming zoals vermeld staat op het aanmeldformulier. Na handmatige controle op krijgsmachtdeel bij het NLVi wordt je aanvraag doorgestuurd worden naar de afdeling CLAS Veteranenzaken en Postactieven en naar de firma Rick Moorman | House of men.

Veteranenpak_uitkiezen_binnenvoering_veteranentenue.nl
Uitkiezen van binnenvoering
Aanmeten van jouw veteranenpak
Aanmeten van jouw veteranenpak

Het team van Rick Moorman zorgt voor het vervolg inclusief de betaling. Zij nemen contact met je op om een opmeet afspraak in te plannen en nodigen je uit om naar de winkel te komen. Tijdens de afspraak wordt het veteranenpak aangemeten, worden de persoonlijke items uitgekozen en de maten voor het aanvulde CLAS veteranenpakket. De verwachting is dat tussen de 4 en 6 weken het team contact zal opnemen om een afspraak te maken wanneer het pak opgehaald kan worden.


Kan je als actief dienend veteraan veteranenpak aanschaffen?
Ben je actief dienend landmacht militair en heb je de status veteraan dan mag je altijd het veteranenpak aanschaffen echter kan je deze niet declareren bij de afdeling veteranen & postactieven. Tevens ontvang je geen aanvullend pakket zolang je actief dienend militair bent. Klik hier voor het aanvragen van het veteranenpak.

Ter info:
De voorschriften van de CLAS zijn leidend voor ceremonieel kledingvoorschriften CLAS. Het declareren van de vergoeding en aanvragen van het KPU pakket loopt alleen via het de afdeling CLAS Veteranenzaken en Postactieven. Het veteranenpak (colbert/blazer, broek, rok) zelf valt onder de voorwaarden van de firma Rick Moorman.

Traditionele Veteranentenue

Traditionele Veteranentenue

Onder traditionele Veteranentenue wordt verstaan grijze broek met donker blauwe of zwart colbert. Naast het Veteranentenue worden beiden tenues gezien als Veteranentenue tijdens officiële gelegenheden. Maar ook voor verenigingen of stichtingen wordt de traditionele versie van het Veteranentenue gezien als ceremonieel. Binnenkort een pagina hier op de website te vinden.

Aanvragen
Stap 1 is het valideren van je status veteraan.
Stap 2 Na goedkeuring validatie is vervolgstap om het aanvraagformulier in te vullen zodat de benodigde gegevens aankomen bij Rick Moorman en Koninklijke Landmacht.

AANDACHT VOOR HET VOLGENDE:
Er komen op dit moment veel aanvragen binnen en door deze drukte is het onderstaande validatiesysteem van het NLVi regelmatig overbelast. Krijg je foutmeldingen of je komt niet verder, probeer het later nog eens. Tip: Vraag aan … vroeg in de morgen of later in de avond.

Bij het invullen van je registratienummer, welke bestaat uit 9 cijfers, dit zonder puntjes te doen!

Heb je geen veteranenpas, dus je bent nog niet geregistreerd bij het NLVi, dan vraag deze eerst aan voordat je gaat valideren op status veteraan.


Let op de volgende uitzonderingen voor het aanvragen van het veteranenpak:
1) Ben je actief dienend militair met status veteraan, klik hier.
2) Ben je postactief veteraan en woon je in het buitenland, klik hier.

Validatie Veteraan

Vul onderstaande verplichte gegevens in tbv validatie bij het Veteraneninstituut