Ceremonieel CLSK Veteranentenue

Erkenning door herkenning
De Koninklijke Luchtmacht / CLSK is het eerste krijgsmachtdeel die dit Veteranentenue heeft omarmd en als opvolger heeft aangewezen voor het traditionele veteranentenue met blauwe colbert en grijze broek. Het Veteranentenue bestaat uit een donkerblauw colbert met een donkerblauwe broek. Voor de vrouwelijke veteraan behoort een donkerblauwe rok in plaats van de broek ook tot de mogelijkheden. Vooralsnog zijn beide tenues toegestaan tijdens ceremoniële gelegenheden.

Aan de buitenzijde kun je het Veteranentenue herkennen aan de knoopsgaten van de mouwen. Aan elke zijde is 1 knoopsgat geaccentueerd door de nationale kleur van Nederland. Tevens is dit knoopsgat niet gesloten.

Aan de onderkant van de kraag mag de veteraan zijn/haar missie of lijfspreuk laten borduren. De binnenvoering mag ook zelf worden uitgekozen. Met een speciale veteranen etiket. Alle letters en stiksels/accenten zijn, zoals de twee knoopsgaten, in het oranje, onze nationale kleur.

Veteranenpak_binnenvoering_naam_oranje_donker_blauw_worldofveterans.com-veteranentenue
Eigen gekozen binnenvoering met tekst
Veteranenpak_kraag_missie_oranje_worldofveterans.com-veteranentenue.nl
Ceremonieel CLSK, Onderkant kraag eigen missie
Veteranenpak_Knoopsgat_oranje_worldofveterans.com-veteranentenue
Oranje accent bij knoopsgat, herkenning

Ben je Luchtmacht postactief veteraan? 
In dat geval kan je het CLSK Veteranentenue inverdienen en een aangevuld CLSK veteranen KPU pakket krijgen. Dit is alleen mogelijk als je de dienst hebt verlaten en de status veteraan hebt!

Inverdienen van CLSK Veteranentenue
Wil je zelf inzetten (vrijwilliger) voor ceremoniële gelegenheden van de CLSK, dan kun je jezelf aanmelden (mocht dat nog niet het geval zijn) via dit e-mailadres: clsk.veteranen.postactieven@mindef.nl

Na het aanschaffen van het Veteranentenue volgens de voorschriften* van CLSK en het deelnemen aan of optreden namens de CLSK kun je € 75,= per deelname inverdienen en declareren bij CLSK. Hiervoor geldt een maximum vergoeding van € 300,=. Jouw deelname dient met tussenkomst van CLSK te zijn geregistreerd. Het deelnemen aan regionale veteranendagen, representatie voor scholen etc. geldt niet voor de inverdienregeling zoals hierboven is beschreven.

Uiteindelijk kost het het Veteranentenue je slechts € 95,=.

*Vragen over de inverdienregeling, declaratie en evenementenkalender CLSK dienen rechtstreeks aan clsk.veteranen.postactieven@mindef.nl worden gesteld.

CLSK veteraan pakket:
Tijdens het opmeten van jouw veteranentenue worden tevens je maten voor de luchtmacht overhemden en -cap (veldmuts) opgemeten en doorgestuurd naar de afdeling CLSK Veteranen en postactieven. Na de aanschaf zal deze afdeling binnen de luchtmacht je aanvraag en gegevens doorgeven bij het KPU bedrijf. Je bent dan geregistreerd als veteraan bij het KPU.
Vanaf dit moment loopt de aanvraag van het veteranenpakket bij het KPU bedrijf en kun je in de toekomst rechtstreeks contact opnemen om artikelen aan te vragen of te vervangen. Weet dat verwachte levertijd 6 weken kan zijn en in verschillende verzendingen verstuurd kan worden.

Het CLSK veteraan pakket bestaat uit:
2x Luchtmacht overhemd,
1x Luchtmacht stropdas regulier,
1x Luchtmacht stropdas clip,
1x Luchtmacht cap (veldmuts)
1x Riem

Vragen over het CLSK veteraan pakket dienen rechtstreeks aan het KPU gesteld te worden.

Kan je als actief dienend veteraan een CLSK Veteranentenue aanschaffen?
Ben je actief dienend luchtmacht militair en heb je de status veteraan dan mag je altijd het Veteranentenue aanschaffen echter kan je deze niet inverdienen. Tevens ontvang je geen aanvullend pakket zolang je actief dienend militair blijft. Klik hier voor het aanvragen van het Veteranentenue.

Bij het indienen van de aanvraag wordt je gevraagd om akkoord te geven voor het doorgeven van je persoonlijke gegevens aan CLSK. Dit laatste is nodig voor de aanvraag van het veteranenpakket en zodat de afdeling Veteranen en Postactieven je gegevens ontvangen en verwerken voor het moment dat je de dienst verlaat en alsnog een veteranenpakket wilt aanvragen. Ook wordt tijdens het opmeten van je Veteranentenue bij de firma Rick Moorman je maten opgemeten voor dit aanvullend pakket.

“Meer dan alleen een Veteranentenue”

Het mooie van dit veteranentenue is dat het op meerdere gelegenheden gedragen kan worden. Een bespreking of informeel feestje kan bijvoorbeeld prima in het colbert met spijkerbroek. Het volledige pak bijvoorbeeld als trouwpak of andere formele gelegenheden.

Aanschaffen van veteranentenue
Door het invullen van onderstaand validatie status veteraan geef je toestemming om jouw gegevens te laten controleren bij het Veteraneninstituut. Na controle op de status veteraan word je automatisch doorverwezen naar het aanmeldformulier. Hier vermeld je alle gevraagde gegevens en dien je de aanvraag in. Vervolgens wordt je krijgsmachtdeel gecontroleerd bij het Veteraneninstituut.

Uitkiezen van binnenvoering

Na goedkeuring worden je gegevens doorgestuurd naar de firma Rick Moorman en de afdeling CLSK Veteranen en post-actieven.
Het team van Rick Moorman zorgt voor het vervolg inclusief de betaling. Zij nemen contact met je op om een opmeet afspraak in te plannen en nodigen je uit om naar de winkel te komen.

Tijdens de afspraak wordt het veteranenpak aangemeten en worden de persoonlijke items uitgekozen. De verwachting is dat tussen de 4 en 6 weken het team contact zal opnemen om een afspraak te maken wanneer het pak opgehaald kan worden.

De voorschriften van de CLSK zijn leidend voor ceremonieel kledingvoorschriften CLSK. Het inverdienen en verstrekken van het KPU pakket loopt alleen via CLSK Veteranen en postactieve. Het veteranenpak zelf valt onder de voorwaarden van de firma Rick Moorman.

Traditionele Veteranentenue

Wil je toch de traditionele Veteranentenue, dan verwijs ik je binnenkort naar een pagina op deze website.
Onder traditionele Veteranentenue wordt verstaan grijze broek met donker blauwe of zwart colbert. Naast het veteranenpak worden beiden tenues gezien als Veteranentenue tijdens officiële gelegenheden.
Zolang de voorraad strekt is de traditionele Veteranentenue te verkrijgen hier op de site. Ook voor schoenen, overhemden, riemen en stropdassen kan je hier terecht.

Traditionele Veteranentenue

Aanvragen
Let op de volgende uitzonderingen voor het aanvragen van het Veteranentenue:
1) Ben je actief dienend veteraan, klik hier.
2) Ben je postactief veteraan en woon je in het buitenland, klik hier.

Validatie Veteraan

Vul onderstaande verplichte gegevens in tbv validatie bij het Veteraneninstituut