Ceremonieel CLSK Veteranentenue

Erkenning door herkenning
De Koninklijke Luchtmacht / CLSK is het eerste krijgsmachtdeel die dit Veteranentenue heeft omarmd en als opvolger heeft aangewezen voor het traditionele veteranentenue met blauwe colbert en grijze broek. Het Veteranentenue bestaat uit een donkerblauw colbert met een donkerblauwe broek. Voor de vrouwelijke veteraan behoort een donkerblauwe rok in plaats van de broek ook tot de mogelijkheden. Vooralsnog zijn beide tenues toegestaan tijdens ceremoniële gelegenheden.

Aan de buitenzijde kun je het Veteranentenue herkennen aan de knoopsgaten van de mouwen. Aan elke zijde is 1 knoopsgat geaccentueerd door de nationale kleur van Nederland. Tevens is dit knoopsgat niet gesloten.

Aan de onderkant van de kraag mag de veteraan zijn/haar missie of lijfspreuk laten borduren. De binnenvoering mag ook zelf worden uitgekozen. Met een speciale veteranen etiket. Alle letters en stiksels/accenten zijn, zoals de twee knoopsgaten, in het oranje, onze nationale kleur.

Veteranenpak_binnenvoering_naam_oranje_donker_blauw_worldofveterans.com-veteranentenue
Eigen gekozen binnenvoering met tekst
Veteranenpak_kraag_missie_oranje_worldofveterans.com-veteranentenue.nl
Ceremonieel CLSK, Onderkant kraag eigen missie
Veteranenpak_Knoopsgat_oranje_worldofveterans.com-veteranentenue
Oranje accent bij knoopsgat, herkenning

Ben je Luchtmacht postactief veteraan? 
In dat geval kan je het CLSK Veteranentenue inverdienen en een aangevuld CLSK veteranen KPU pakket krijgen. Dit is alleen mogelijk als je de dienst hebt verlaten en de status veteraan hebt!

Inverdienen van CLSK Veteranentenue
Wil je zelf inzetten (vrijwilliger) voor ceremoniële gelegenheden van de CLSK, dan kun je jezelf aanmelden (mocht dat nog niet het geval zijn) via dit e-mailadres: clsk.veteranen.postactieven@mindef.nl

Na het aanschaffen van het Veteranentenue volgens de voorschriften* van CLSK en het deelnemen aan of optreden namens de CLSK kun je € 75,= per deelname inverdienen en declareren bij CLSK. Hiervoor geldt een maximum vergoeding van € 300,=. Jouw deelname dient met tussenkomst van CLSK te zijn geregistreerd. Het deelnemen aan regionale veteranendagen, representatie voor scholen etc. geldt niet voor de inverdienregeling zoals hierboven is beschreven.

Uiteindelijk kost het het Veteranentenue je slechts € 95,=.

*Vragen over de inverdienregeling, declaratie en evenementenkalender CLSK dienen rechtstreeks aan clsk.veteranen.postactieven@mindef.nl worden gesteld.

CLSK erkende inverdien activiteiten:

Ieder jaar wordt opnieuw een lijstje bekend gesteld waar men kan aangeven voor welke activiteit je uitgenodigd mag worden voor het inverdienen van jouw Veteranentenue. De data die ieder jaar terugkomen zijn o.a.
• Erecouloir Dodenherdenking 4 mei Amsterdam
• Nationaal Defilé Nederlandse Veteranendag Den Haag
• 1 juli viering Soesterberg, verjaardag Koninklijke Luchtmacht
• Erecouloir Prinsjesdag Den Haag

Verder bestaat de mogelijk tot inverdienen door het staan van erewacht bij door het Kabinet CLSK aangemerkte begrafenissen, beëdigingen op KMA en andere KLu onderdelen, commando overdrachten, enz.
Inverdienen is alleen mogelijk bij de door Kabinet CLSK erkende mogelijkheden, echter inverdienen voor een andere activiteit is ook mogelijk, maar alleen na schriftelijke toestemming van de Coördinator Veteranen & Postactieven KLu.

CLSK veteraan pakket:
Tijdens het opmeten van jouw Veteranentenue worden tevens je maten voor de luchtmacht overhemd/ blouse en -cap (veldmuts) opgemeten en doorgestuurd naar het Bureau Veteranen en Postactieven CLSK. Na de aanschaf van het Veteranentenue zal dit bureau een autorisatie voor het aanvullend pakket geven en jouw gegevens doorgeven aan het KPU bedrijf. Je bent vanaf dan geregistreerd als Veteraan bij zowel het Bureau Veteranen en Postactieven CLSK en het KPU bedrijf.
Vanaf dit moment loopt de aanvraag van het aanvullend pakket t.b.v. het Veteranentenue bij het KPU bedrijf. Weet dat verwachte levertijd 6 weken kan zijn en het in verschillende verzendingen verstuurd kan worden.

Het CLSK veteraan pakket bestaat uit:
2x Luchtmacht overhemd/ blouse
1x Luchtmacht stropdas regulier,
1x Luchtmacht stropdas clip,
1x Luchtmacht cap (veldmuts)
1x Riem

Na uitlevering door het KPU bedrijf dienen de vragen over het CLSK veteraan pakket rechtstreeks aan het KPU te worden gesteld en kan je in de toekomst rechtstreeks contact opnemen om artikelen aan te vragen of te vervangen, tevens wordt u door het Bureau Veteranen en Postactieven CLSK op de zogenaamde “inverdienlijst gezet”

Het KPU-bedrijf is op werkdagen bereikbaar van 09:00 -12:00 & 13:00 -15:00 uur via 0800-2358400

Draagwijze van het Veteranentenue Koninklijke Luchtmacht:

  1. U dient het door het KPU verstrekte CLSK Veteranentenue veteraan pakket bij/onder dit tenue te dragen.
  2. Onderscheidingen (zoals vastgesteld door de Minister van Defensie, zie Handboek Onderscheidingen) opgemaakt in groot model.
  3. Het draaginsigne Veteraan.
  4. Zwarte sokken, zelf aan te schaffen.
  5. Zwarte schoenen (zonder opvallende stiksels), zelf aan te schaffen.

    Overige badges, andere speldjes en afwijkende stropdassen zijn nadrukkelijk niet toegestaan.

Kan je als actief dienend veteraan een CLSK Veteranentenue aanschaffen?
Ben je actief dienend luchtmacht militair en heb je de status veteraan dan mag je altijd het Veteranentenue aanschaffen echter kan je deze niet inverdienen. Tevens ontvang je geen aanvullend pakket zolang je actief dienend militair blijft. Klik hier voor het aanvragen van het Veteranentenue.

Bij het indienen van de aanvraag wordt je gevraagd om akkoord te geven voor het doorgeven van je persoonlijke gegevens aan CLSK. Dit laatste is nodig voor de aanvraag van het veteranenpakket en zodat de afdeling Veteranen en Postactieven je gegevens ontvangen en verwerken voor het moment dat je de dienst verlaat en alsnog een veteranenpakket wilt aanvragen. Ook wordt tijdens het opmeten van je Veteranentenue bij de firma Rick Moorman je maten opgemeten voor dit aanvullend pakket.

“Meer dan alleen een Veteranentenue”

Het mooie van dit veteranentenue is dat het op meerdere gelegenheden gedragen kan worden. Een bespreking of informeel feestje kan bijvoorbeeld prima in het colbert met spijkerbroek. Het volledige pak bijvoorbeeld als trouwpak of andere formele gelegenheden.

Aanschaffen van veteranentenue
Door het invullen van onderstaand validatie status veteraan geef je toestemming om jouw gegevens te laten controleren bij het Veteraneninstituut. Moment dat je status Veteraan is goedgekeurd kom je op de aanvraag pagina uit waarop je klikt op Aanvraagformulier veteranenpak. Je wordt doorverwezen naar het aanmeldformulier. Hier vermeld je alle gevraagde gegevens en dien je de aanvraag in. Het indienen van je gegevens geef je meteen toestemming zoals vermeld staat op het aanmeldformulier. Na handmatige controle op krijgsmachtdeel bij het NLVi wordt je aanvraag doorgestuurd worden naar het Bureau Veteranen en Postactieven CLSK en naar de firma Rick Moorman | House of men.

Uitkiezen van binnenvoering

Het team van Rick Moorman zorgt voor het vervolg inclusief de betaling. Zij nemen contact met je op om een opmeet afspraak in te plannen en nodigen je uit om naar de winkel te komen. Tijdens de afspraak wordt het veteranenpak aangemeten, worden de persoonlijke items uitgekozen en de maten voor het aanvulde CLSK veteranenpakket. De verwachting is dat tussen de 4 en 6 weken het team contact zal opnemen om een afspraak te maken wanneer het pak opgehaald kan worden.

De voorschriften van de CLSK zijn leidend voor ceremonieel kledingvoorschriften CLSK. Het inverdienen en verstrekken van het KPU pakket loopt alleen via het Bureau Veteranen en Postactieven CLSK. Het veteranenpak zelf valt onder de voorwaarden van de firma Rick Moorman.

Traditionele Veteranentenue

Onder traditionele Veteranentenue wordt verstaan grijze broek met donker blauwe of zwart colbert. Naast het Veteranentenue worden beiden tenues gezien als Veteranentenue tijdens officiële gelegenheden.

Maar ook voor verenigingen of stichtingen wordt de traditionele versie van het Veteranentenue gezien als ceremonieel. Binnenkort een pagina hier op de website te vinden.

Traditionele Veteranentenue

Aanvragen
Stap 1 is het valideren van je status veteraan.
Stap 2 Na goedkeuring validatie is vervolgstap om het aanvraagformulier in te vullen zodat de benodigde gegevens aankomen bij Rick Moorman en Koninklijke Luchtmacht.

AANDACHT VOOR HET VOLGENDE: Er komen op dit moment veel aanvragen binnen en door deze drukte is het onderstaande validatiesysteem van het NLVi regelmatig overbelast. Krijg je foutmeldingen of je komt niet verder, probeer het later nog eens. Tip: Vraag aan … vroeg in de morgen of later in de avond.

Let op de volgende uitzonderingen voor het aanvragen van het Veteranentenue:
1) Ben je actief dienend veteraan, klik hier.
2) Ben je postactief veteraan en woon je in het buitenland, klik hier.

Validatie Veteraan

Vul onderstaande verplichte gegevens in tbv validatie bij het Veteraneninstituut