Veteranentenue

Erkenning door herkenning
De Koninklijke Marechaussee (CKMar / KMar) heeft evenals de CLSK dit veteranenpak omarmd en als opvolger aangewezen voor het veteranentenue met blauwe colbert en grijze broek. Het veteranenpak bestaat uit een donkerblauw colbert met een donkerblauwe broek. Voor de vrouwelijke veteraan behoort een donkerblauwe rok in plaats van de broek ook tot de mogelijkheden. Vooralsnog zijn beide tenues toegestaan tijdens ceremoniële gelegenheden.

Aan de buitenzijde kun je het veteranenpak herkennen aan de knoopsgaten van de mouwen. Aan elke zijde is 1 knoopsgat geaccentueerd door de nationale kleur van Nederland. Tevens is dit knoopsgat niet gesloten.

Aan de onderkant van de kraag mag de veteraan zijn / haar missie of lijfspreuk laten borduren. De binnenvoering mag ook zelf worden uitgekozen. Met een speciale veteranen etiket. Alle letters en stiksels / accenten zijn, zoals de twee knoopsgaten, in oranje, onze nationale kleur.

Veteranenpak_Knoopsgat_oranje_worldofveterans.com-veteranentenue
Oranje accent bij knoopsgat, herkenning
Veteranenpak_kraag_missie_oranje_worldofveterans.com-veteranentenue.nl
Onderkant kraag eigen missie
Eigen keuze binnenvoering`met speciaal veteraan label

Ben je Marechaussee veteraan en postactief? 
In dat geval kan je het CKMar veteranentenue declareren en een aangevuld CKMar veteranen KPU pakket krijgen. Dit is alleen mogelijk als je de dienst hebt verlaten!

Declareren van CKMar veteranentenue
De postactieve veteraan kan na het aanschaffen van het veteranenpak volgens de voorschriften van CKMar in 1 keer € 300,= declareren.
Het opvragen van het declaratieformulier kan je doen door middel van een e-mail te sturen naar CG.Hellendoorn.Overmeer@mindef.nl

Het indienen van het declaratieformulier kan op 2 manieren worden gedaan:

Digitaal: declaratieformulier gevraagde documenten inscannen en mailen naar: CG.Hellendoorn.Overmeer@mindef.nl

Per post: declaratieformulier met kopie van gevraagde documenten opsturen naar :
Management assistent chef kabinet C-KMar,
Postbus 90615,
2509 LP ‘s-GRAVENHAGE,
MPC 58B.

Uiteindelijk kost het het veteranentenue je slechts € 95,=

CKMar veteraan pakket:
Tijdens het opmeten van jouw veteranenpak worden tevens je maten voor de luchtmacht overhemden en marechaussee baret opgemeten en doorgestuurd naar de afdeling CKMar. Na de aanschaf zal deze afdeling binnen de marechaussee je aanvraag en gegevens doorgeven bij het KPU bedrijf. Je bent dan geregistreerd als veteraan bij het KPU.

Het CKMar veteraan pakket bestaat uit:
1x Luchtmacht* overhemd,
1x Stropdas regulier,
1x Stropdas clip,
1x Marechaussee baret met embleem
1x Riem

*CKMar heeft gekozen voor de luchtmacht overhemd

Draagwijze van het Veteranentenue Koninklijke Marechaussee

 1. Het verstrekte CKMar veteranenpakket, dat je bij/onder dit tenue dient te dragen.
 2. Onderscheidingen (zoals vastgesteld door de Minister van Defensie, zie Handboek Onderscheidingen) opgemaakt in groot model.
 3. De draaginsigne Veteraan
 4. Zwarte schoenen (zonder opvallende stiksels)
 5. Zwarte sokken

C-KMar stelt echter eisen aan de draagwijze van het Veteranentenue, indien je als CKMar-veteraan deelneemt aan officiële georganiseerde evenementen zoals bijvoorbeeld :

 • Nationaal Defilé Nederlandse Veteranendag Den Haag
 • Veteranendag KMar
 • Erecouloir Dodenherdenking 4 mei Amsterdam
 • Erecouloir Prinsjesdag Den Haag
 • Indië-herdenking Roermond etc.
  Bij het dragen van het VT is alsdan toegestaan :

In afwijking op het hierboven gestelde :

Optreden namens Stichting Marechaussee Contact : verenigingsbaret en – stropdas
Namens Missie: Dan is de baret bij bijhorende missie toegestaan: Libanon, MFO- Sinaï , WEU/EU

Overige badges en andere speldjes zijn nadrukkelijk niet toegestaan.

Kan je als actief dienend veteraan veteranenpak aanschaffen?
Ben je actief dienend marechaussee militair en heb je de status veteraan dan mag je altijd het veteranenpak aanschaffen echter kan je deze niet declareren. Tevens ontvang je geen aanvullend pakket zolang je actief dienend militair bent. Klik hier voor het aanvragen van het veteranenpak.

Bij het indienen van de aanvraag wordt je gevraagd om akkoord te geven voor het doorgeven van je persoonlijke gegevens aan CKMar. Dit laatste is nodig voor de aanvraag van het veteranenpakket en zodat de afdeling CKMar je gegevens ontvangen en verwerken voor het moment dat je de dienst verlaat en alsnog een veteranenpakket wilt aanvragen. Ook wordt tijdens het opmeten van je veteranenpak bij de firma Rick Moorman je maten opgemeten voor dit aanvullend pakket.

Meer dan alleen een veteranentenue


Het mooie van dit veteranentenue is dat het op meerdere gelegenheden gedragen kan worden. Een bespreking of informeel feestje kan bijvoorbeeld prima in het colbert met spijkerbroek. Het volledige pak bijvoorbeeld als trouwpak of andere formele gelegenheden.

Aanschaffen van veteranentenue
Door het invullen van onderstaand validatie status veteraan geef je toestemming om jouw gegevens te laten controleren bij het Veteraneninstituut. Na controle op de status veteraan word je automatisch doorverwezen naar het aanmeldformulier. Hier vermeld je alle gevraagde gegevens en dien je de aanvraag in. Vervolgens wordt je krijgsmachtdeel gecontroleerd bij het Veteraneninstituut.

Uitkiezen van binnenvoering

Na goedkeuring worden je gegevens doorgestuurd naar de firma Rick Moorman en in de toekomst naar CKMar (voorbereiding, zodat men niet opnieuw hoeft aan te melden).
Het team van Rick Moorman zorgt voor het vervolg inclusief de betaling. Zij nemen contact met je op om een opmeet afspraak in te plannen en nodigen je uit om naar de winkel te komen.

Tijdens de afspraak wordt het veteranenpak aangemeten en worden de persoonlijke items uitgekozen. De verwachting is dat tussen de 4 en 6 weken het team contact zal opnemen om een afspraak te maken wanneer het pak opgehaald kan worden.

De voorschriften van de CKMar zijn leidend voor ceremonieel kledingvoorschriften CKMar. Het inverdienen en verstrekken van het KPU pakket loopt alleen via CKMar Veteranen en postactieve. Het veteranenpak zelf valt onder de voorwaarden van de firma Rick Moorman.

Traditionele veteranentenue

Wil je toch de traditionele veteranentenue, dan verwijs ik je naar de Veteranenshop.nl .
Onder traditionele veteranentenue wordt verstaan grijze broek met donker blauwe of zwart colbert. Naast het veteranenpak worden beiden tenues gezien als veteranentenue tijdens officiële gelegenheden.
Zolang de voorraad strekt is de traditionele veteranentenue te verkrijgen in de Veteranenshop.nl Ook voor schoenen, overhemden, riemen en stropdassen kan je hier terecht.

Traditionele Veteranentenue

Aanvragen
Stap 1 is het valideren van je status veteraan.
Stap 2 Na goedkeuring validatie is vervolgstap om het aanvraagformulier in te vullen zodat de benodigde gegevens aankomen bij Rick Moorman en Koninklijke Marechaussee.

Let op de volgende uitzonderingen voor het aanvragen van het veteranenpak:
1) Ben je actief dienend veteraan, klik hier.
2) Ben je postactief veteraan en woon je in het buitenland, klik hier.

Validatie Veteraan

Vul onderstaande verplichte gegevens in tbv validatie bij het Veteraneninstituut